Skip to Content

Neomat Συχνές Ερωτήσεις

Η σωστή δοσολογία μπορεί να κάνει θαύματα με τα ρούχα σας. Η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού δεν αυξάνει την αποδοτικότητά του. Από την άλλη, η χρήση πολύ μικρής ποσότητας δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην αφαίρεση των λεκέδων. Κάθε συσκευασία Neomat περιέχει συμβουλές σωστής δοσολογίας. Θυμηθείτε ότι η επιλογή της δοσολογίας εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • την ποσότητα των ρούχων
 • τον βαθμό λερώματος των ρούχων
 • τη σκληρότητα του νερού.

 1. Αρχικά, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που υπάρχουν στις ετικέτες των ρούχων. Έτσι, θα μπορέσετε να τα χωρίσετε με βάση τη θερμοκρασία και τον τύπο του υφάσματος.
 2. Μην τοποθετείτε τα ελαφρώς λερωμένα με τα πολύ λερωμένα ρούχα μαζί στο πλυντήριο. Τα πολύ λερωμένα ρούχα απαιτούν μεγαλύτερη δόση απορρυπαντικού και υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ τα ελαφρώς λερωμένα μπορούν να πλυθούν με πιο κρύο νερό. Τα πολύ λερωμένα ρούχα πρέπει να πλένονται το συντομότερο δυνατό. Για την ευκολότερη απομάκρυνση των λεκέδων, μην αφήνετε τα λερωμένα ρούχα να συσσωρεύονται για καιρό.
 3. Να πλένετε τα ανοιχτά και τα σκούρα ρούχα ξεχωριστά, και να πλένετε μαζί τα ρούχα ίδιου χρώματος που απαιτούν την ίδια θερμοκρασία.
 4. Κατά τη διάρκεια της πλύσης, τα νέα υφάσματα είναι πιθανό να ξεβάψουν και να δημιουργήσουν λεκέδες σε άλλα ρούχα. Αν δεν είστε σίγουροι για τη σταθερότητα των χρωμάτων ενός υφάσματος, σας συνιστούμε να το πλύνετε ξεχωριστά, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνάει τους 40°C.
 5. Αποφύγετε τις πλύσεις με σχεδόν άδειο ή υπερβολικά γεμάτο κάδο! Γεμίστε το πλυντήριο ανάλογα με τις απαιτήσεις του επιλεγμένου προγράμματος πλύσης (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο εγχειρίδιο του πλυντηρίου).
 6. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των ετικετών όταν υποδεικνύουν ότι το ρούχο πρέπει να πλυθεί ξεχωριστά.

Για το σωστό γέμισμα του πλυντηρίου θα πρέπει να γνωρίζετε το βάρος ορισμένων τύπων ρούχων όταν είναι στεγνά. Η πληροφορία αυτή περιέχεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλυντηρίου. Τα ρούχα θα πρέπει πρώτα να μουλιάζουν σε ένα ειδικό διάλυμα. Η θερμοκρασία του διαλύματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 40 βαθμούς και η ποσότητα του απορρυπαντικού θα πρέπει να είναι η μισή από εκείνη της κανονικής πλύσης. Συνιστούμε να τοποθετείτε τα ρούχα στο πλυντήριο τακτοποιημένα, διαφορετικά κινδυνεύουν να μπερδευτούν μεταξύ τους και να γίνουν «κουβάρι». Αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, όπως πιθανόν βλάβη στο πλυντήριο, καθώς ο κάδος δεν μπορεί να περιστρέψει μια τόσο βαριά μάζα. Μικρά και μεγάλα ρούχα θα πρέπει να τοποθετούνται στο πλυντήριο εναλλάξ. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού, καθώς αυτό θα χειροτερεύσει την ποιότητα της πλύσης και θα καταστρέψει τα ρούχα και το πλυντήριο. Μην χρησιμοποιείτε λευκαντικά που περιέχουν χλωρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε εξαρτήματα του πλυντηρίου. Για να μην φεύγουν τα κουμπιά κατά την πλύση, κουμπώστε τελείως τα ρούχα και γυρίστε τα από την ανάποδη.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που απολαμβάνουν το σιδέρωμα... Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτήν τη δύσκολη δουλειά όσο πιο εύκολη γίνεται. 

 • Η χρήση μαλακτικού ρούχων στο πλύσιμο κάνει το σιδέρωμα των ρούχων ευκολότερο.
 • Κάποια ρούχα μπορούν να διπλωθούν προσεκτικά μετά το στέγνωμα ή να κρεμαστούν σε κρεμάστρες χωρίς να χρειαστούν σιδέρωμα.
 • Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες στις ετικέτες των ρούχων. Ο Οδηγός πλυσίματος που σας παρέχουμε θα σας βοηθήσει να μάθετε τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες.
 • Για να μην αλλάζετε συνεχώς τις ρυθμίσεις κατά το σιδέρωμα, χωρίστε τα ρούχα σε ομάδες φυσικών και συνθετικών υφασμάτων.
 • Όταν αλλάζετε τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας, περιμένετε μέχρι το σίδερο να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
 • Αν θέλετε κατά το σιδέρωμα να υγράνετε ρούχα που έχουν ξεραθεί, χρησιμοποιήστε ένα σπρέι (ψεκαστήρα).
 • Μην τοποθετείτε κατευθείαν στην ντουλάπα φρεσκοσιδερωμένα ρούχα, όπως λινά, καθώς έτσι κινδυνεύουν να ζαρώσουν αμέσως και να χάσουν το σχήμα τους. Καλό θα ήταν να τα αφήνετε να κρυώσουν μετά το σιδέρωμα.
 • Ρούχα από φυσικό ή συνθετικό μετάξι πρέπει πάντα να σιδερώνονται από την ανάποδη και όχι με πολύ καυτό σίδερο. Για να σιδερώσετε λεπτομέρειες από μετάξι στο μπροστινό μέρος, σιδερώστε τις κάτω από ένα λεπτό ριζόχαρτο, και τοποθετήστε ένα νωπό πανί κάτω από το ρούχο.
 • Συνιστάται να μην σιδερώνετε καθόλου τα μεταξωτά πλεκτά. Αρκεί να τεντώσετε το νοτισμένο ρούχο προς τις σωστές κατευθύνσεις, δίνοντάς του έτσι το σωστό σχήμα. Αν και πάλι είναι αναγκαίο να σιδερώσετε ένα μεταξωτό πλεκτό, σιδερώστε το από την ανάποδη ή κάτω από ένα κομμάτι ύφασμα και με το σίδερο όχι πολύ καυτό. Το υπερβολικό σιδέρωμα δεν συνιστάται: δηλαδή μην σιδερώνετε το ίδιο σημείο μέχρι το ύφασμα μέσω του οποίου σιδερώνετε στεγνώσει εντελώς.
 • Είναι προτιμότερο να σιδερώνετε μόνο καθαρά ρούχα, καθώς το ζεστό σίδερο θα αποκαλύψει λεκέδες που προηγουμένως μπορεί να μην φαίνονταν σχεδόν καθόλου.

Τα ρούχα μπορεί να είναι ευαίσθητα σε οξειδωτικά λευκαντικά τα οποία προστίθενται στα απορρυπαντικά για καλύτερη αφαίρεση των λεκέδων από λευκά και χρωματιστά υφάσματα. Για να αποφύγετε το ξεθώριασμα των ρούχων σας κατά το πλύσιμο, διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Συνήθως υπάρχει η ένδειξη «Απαγορεύεται το χλώριο» στις ετικέτες των ρούχων που είναι ευαίσθητα στο χλώριο. Αν και πάλι δεν είστε σίγουροι, πραγματοποιήστε μια μικρή δοκιμή πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο:

 • Βρέξτε μια μικρή περιοχή στο στρίφωμα ή στην εσωτερική ραφή των ρούχων.
 • Σιδερώστε πάνω σε ένα κομμάτι λευκού υφάσματος ή πετσέτας.

Αν εμφανιστούν χρωματιστοί λεκέδες στη λευκή επιφάνεια, το ρούχο σας είναι φτιαγμένο από ύφασμα με τάση να βγάζει χρώμα. Αυτό το ρούχο θα πρέπει να πλένεται ξεχωριστά.  

Συχνά μετά το πλύσιμο παρατηρούμε ότι το ύφασμα γίνεται σκληρό. Αυτό μπορεί να προκληθεί από αρκετούς παράγοντες: μηχανικές κρούσεις του πλυντηρίου, σκληρό νερό, σύγχρονα απορρυπαντικά.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο στατικός ηλεκτρισμός που δημιουργείται στα συνθετικά υφάσματα: το ύφασμα κολλάει στο σώμα και έλκει σωματίδια σκόνης. Παρατηρήστε τη διαφορά μεταξύ των υφασμάτων που πλύθηκαν με ή χωρίς μαλακτικό. Όταν πλένετε με μαλακτικό:

 • οι ίνες λειαίνονται και το ύφασμα γίνεται απαλότερο,
 • το σιδέρωμα γίνεται πιο εύκολο,
 • τα ρούχα έχουν λιγότερο στατικό ηλεκτρισμό και ελκύουν λιγότερη σκόνη Στο πλύσιμο χωρίς μαλακτικό, οι ίνες μπλέκονται, που σημαίνει ότι τα ρούχα φθείρονται γρηγορότερα.

Η Henkel συνιστά τη χρήση των μαλακτικών ρούχων Neomat

Οι λεκέδες από αίμα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Ωστόσο, υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε αυτούς τους λεκέδες.

 1. Βρέξτε τον λεκέ από αίμα με κρύο νερό. Οι μεγαλύτεροι λεκέδες πρέπει να τοποθετηθούν σε λεκάνη ή στον νιπτήρα.
 2. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τον λεκέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα χρησιμοποιώντας κρύο νερό και τρίβοντας τον λεκέ με τα δάχτυλα. Έτσι θα αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ.
 3. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Το ζεστό νερό θα επιτρέψει στον λεκέ να εισχωρήσει βαθύτερα στο ύφασμα, εφόσον οι λεκέδες από αίμα είναι κατεξοχήν πρωτεϊνικοί και η θερμότητα θα έκανε αδύνατη την αφαίρεσή τους.
 4. Απλώστε μαγειρική σόδα στη λεκιασμένη υγρή περιοχή και αφήστε το για 30 λεπτά.
 5. Μόλις ο λεκές ξεθωριάσει, το ρούχο μπορεί να πλυθεί κανονικά. Αν πιστεύετε ότι ο λεκές δεν έχει αφαιρεθεί εντελώς, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με τη μαγειρική σόδα ή να προσθέσετε ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων πριν από το πλύσιμο.

«Ο έξυπνος τρόπος για το πλύσιμο των ρούχων έχει αρχίσει να κατακτά τον κόσμο! Ήδη 52 χώρες παγκοσμίως γνωρίζουν την αλεπού μας... στην Ευρώπη, την Αμερική, ακόμα και στην Κίνα!»

Το Neomat είναι ένα προϊόν που προσφέρει την εγγύηση κορυφαίας ποιότητας της Henkel σε προσιτή τιμή. Γι' αυτό μπορείτε να εμπιστεύεστε το Neomat: πεντακάθαρα ρούχα εξοικομώντας παράλληλα!

Η Αλεπού δημιουργήθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία Stohr στο Ντίσελντορφ και σχεδιάζεται από την εταιρεία BE στο Λονδίνο. Αλεπού διεθνών προδιαγραφών!

Γενικά ναι, αλλά με το Neomat σκόνη τα μάλλινα και τα μεταξωτά θα πρέπει να εξαιρούνται.

Πότε παρατηρείτε αφρό, μετά τον κύκλο ξεβγάλματος; Τότε πρέπει να επαναλάβετε το ξέβγαλμα. Γενικότερα, πρέπει να τα πλύνετε ξανά.

Σε όλα τα καταστήματα λιανικής

Ναι, όλα τα προγράμματα πλύσης του πλυντηρίου είναι κατάλληλα, εκτός αν υπάρχει ένδειξη για θερμοκρασία πλύσης στην εμπρόσθια ετικέτα του εκάστοτε απορρυπαντικού.

Χρησιμοποιείτε πάντα τη συνιστώμενη δοσολογία. (Ανάλογα με την ποιότητα και το χρώμα του ρούχου , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φορά απορρυπαντικό με χλώριο.)

Για παράπονα επικοινωνήστε χωρίς χρέωση με την υπηρεσία καταναλωτών στον αριθμό 800 11 70 800. Οι Συνεργάτες μας θα σας παρέχουν περαιτέρω βοήθεια.

Για παράπονα επικοινωνήστε χωρίς χρέωση με την υπηρεσία καταναλωτών στον αριθμό 800 11 70 800. Οι Συνεργάτες μας θα σας παρέχουν περαιτέρω βοήθεια.

Για παράπονα επικοινωνήστε χωρίς χρέωση με την υπηρεσία καταναλωτών στον αριθμό 800 11 70 800. Οι Συνεργάτες μας θα σας παρέχουν περαιτέρω βοήθεια.